Savne ob pogosti uporabi lahko postanejo prava gojišča bacilov in bakterij. Najlažja, pa tudi zelo prijetna rešitev tega problema so eterična olja, ki jih lahko uporabimo. Ta ne samo sterilizirajo in očistijo savno, ampak pri tem poskrbijo še za prijeten in očiščujoč vonj.

Eteričnih olj ne smemo dodajati direktno na vroče kamne v savni, saj lahko zanetijo požar! Za kaj takega so v svoji čisti obliki preveč močni. Potrebno jih je razredčiti z vodo v čebru za savne. Za to lahko zadostujejo že 4 kapljice čistega olja v enem litru vode. Razredčeno olje je najbolje polivati po vročih kamnih z leseno zajemalko za savne ali ga razpršiti z steklenico za razpršenje. Olje lahko na ta način razpršite po vročih kamnih ali pa tudi po klopeh in drugih površinah v savni. Razpršitev razredčenih olj po površinah savne lahko pomeni pomembno razliko med zdravilno ali onesnaženo savno.

Za lažje odločanje koliko eteričnega olja boste porabili lahko uporabite preprosto osnovno načelo, da 3 kapljice olja zadostuje za eno osebo v savni.

Obstaja precej različnih koncentratov eteričnega olja za savne in morda vam bo pri izbiri pomagal spodnji seznam petih najbolj priljubljenih vonjev.

Olje za savno Evkaliptus

Ima sladek, pomirjujoč, vendar zdravilen vonj, ki ima tudi terapevtske učinke. Zmanjšuje bolečine in olajša dihanje. Je odlična izbira če se vas loteva prehlad. Pomaga namreč očistiti sinuse in zamašen nos.

Eterično olje za savno - Bor

Najlepši način, da naravo pripeljete naravnost v vaš dom je prav gotovo uporaba eteričnega olja z vonjem bora. Razpršite ga po vročih skalah in zdelo se vam bo, da ste sredi prijetnega gozda. Poleg močnega, sladkega, gozdnega vonja je bor znan tudi po svojih zdravilnih učinkih. Podobno kot evkaliptus pomaga pri dihanju in očiščenju dihalnih poti. Lahko pomaga tudi pri raznih okužbah, še posebej če ga uporabite ob prvih znakih bolezni.

Olje z vonjem Breze

Vonj breze je kar nekako osnovna izbira za finske savne, saj jo tradicionalno uporabljajo v velikem številu savn na Finskem. Eterično olje z vonjem breze ima svež, oster in poživljajoč vonj z zdravilnim učinkom. Pomaga pri depresiji, bolečinah in čiščenju. Brezin vonj lahko ozdravi toliko težav, da je odlična prva izbira za vonj v vaši savni. Olajša revmatične in artritične bolečine, poleg tega je odlična izbira tudi za uporabo med posameznimi savnanji, saj odlično razkuži in odstranjuje bacile in bakterije.

Vonj Citrusa - Eterično olje limone

Kadar uporabljate savno zjutraj, je citrus odlična izbira, saj zbudi celo telo in vas očisti tako zunaj kot znotraj. Odlično deluje tudi v kombinaciji z naravno limonado, ki jo lahko pijete medtem ko ste v savni. Zdravilni učinki citrusa so pomirjujoči, anti-depresivni in proti vnetni. Odlično olajša bolečine, še posebej če eterično olje citrusa uporabljate redno. V kolikor ga boste uporabili v savni, ko ste v družbi s partnerjem (ali partnerko), boste ugotovili, da deluje tudi kot afrodizijak in morda bo vaš obisk savne še malo bolj zanimiv kot ste pričakovali. Kar se zgodi v savni, ostane v savni!

Eterično olje poprove mete

Vonj poprove mete prinaša s sabo prijetne in nostalgične spomine, zato je odličen pri izboljšanju čustvenega počutja, prav tako pa lajša tudi bolečine v telesu. Posebej učinkovit je pri artritisu in bolečinah v sklepih. Njegov učinek je večji ob redni uporabi. Odlično ublaži tudi glavobol, slabost, bolečine v trebuhu. Za večji učinek lahko med savnanjem pijete mlačen metin čaj.